Binnenkijken bij

Maryam en Shakeeb

Binnenkijken bij Maryam en Shakeeb: Een ruimtelijke lichte keuken die uitnodigt om ontdekt te worden

De aanbouw van de jaren ’30 woning van Maryam en Shakeeb, is ontwerpen door Henckel en Zahir Architects. Het stel verhuisde van het Noordelijke deel van Amersfoort naar het Leusderkwartier omdat zij dichter bij het bos wilden wonen. Een van de belangrijkste ruimtes in het huis is de keuken, die ze hebben laten verbouwen door Bulthaup Stadshaege Keuken Design. In deze binnenkijker deelt Shakeeb, tevens de architect, hun ervaringen over de keukenverbouwing en legt hij uit hoe deze perfect past in hun bijzondere huis.

Wat waren jullie wensen in de keuken?

“De keuken moest tijdloos zijn en goed geïntegreerd worden in de ruimte. We wilden voldoende ruimte hebben om gezellig samen te koken en te eten. Ook vonden wij het belangrijk dat de keuken vloeiend zou overgaan in de rest van de ruimte en de sfeer van het huis zou weerspiegelen. De keuze is om deze reden gevallen op een rustige lichte keuken die goed bij het interieur past.”

Kijkrichting, lichtinval en walnoten plafond

Een belangrijk aspect van de keuken was de kijkrichting en lichtinval. Shakeeb legt uit dat de lichte keuken zo is gepositioneerd dat je vanuit de woonkamer een deel van het kookeiland kunt zien, maar de rest van de keuken juist niet zichtbaar is. “Dit verleid je om naar de keuken te lopen en de rest van de ruimte te ontdekken”. “Door de strategische plaatsing van een lichtstraat boven het kookeiland en de glazen schuifpuien aan de buitenkant, ontstaat er een warme uitstraling die het plaatje compleet maakt.

“De walnoten plafond is expres niet in het verlengde gelegd van rest van de ruimte, zo is er namelijk het gevoel van een ingesloten ruimte gecreëerd, terwijl er bij de luifel een andere richting gekozen is om juist weer een kijklijn naar buiten te verzorgen.”

Gezellige keuken om samen te komen

De keuken is ontworpen om een gezellige ontmoetingsplek te zijn. Aan de verre kant van het kookeiland is een lange bank geplaatst, waar familie en vrienden kunnen zitten en conversaties kunnen voeren terwijl er gekookt wordt. “De meeste mensen gaan aan die kant van de bank zitten, omdat je daar tijdens het koken kunt zitten en naar buiten kunt kijken,” “De keuken creëert een driehoeksverhouding tussen het kookeiland, de eettafel en de tuin, waardoor er een dynamische en gezellige sfeer ontstaat.”

Waar word je blij van wat betreft deze keuken?

“Ik word vooral blij wordt van de ruimtelijkheid van de keuken”, vertelt Shakeeb. “Het vrije zicht op het kookeiland, de geïntegreerde elementen en de naadloze overgang naar de rest van de ruimte zorgen voor pure ruimtelijkheid. Het is daarom ook heel fijn dat we een geïntegreerd kook-afzuigsysteem hebben, waardoor er geen afzuigkap in het zicht hangt.”

De service van Bulthaup Stadshaege Keuken Design

“Vooral de flexibiliteit van Bulthaup Stadshaege Keuken Design hebben wij als positief ervaren” “We kregen de vrijheid om verschillende materialen en afmetingen in de showroom te bekijken en werden uitstekend geadviseerd tijdens het proces. Ze gaven ons de ruimte om alle opties te verkennen. Het samenspel tussen het vakmanschap van Bulthaup en de keuzevrijheid die ze boden, maakte het hele proces erg plezierig.”